Kedvencek temetése

Alapvetően háromféle megoldás létezik kis barátunk testének elhelyezésére: a földbe temetés, a hamvasztás, és a test gyepmesteri telepnek történő leadása.

A temetés történhet saját ingatlanon, valamint ún. kisállattemetőkben. Hazánkban ilyen működik Alsónémedinél (www.elsokisallattemeto.hu), Szombathelyen (www.kutyatemeto.hu). Sokan döntenek úgy, hogy a kedvenc sétálóhelyen vagy erdőszélen, külterületen, vagy utcán temetik el állatukat (http://www.delmagyar.hu/.../kisallattemeto_a.../2138546). Ezzel a döntésükkel jogellenesen cselekednek.

Kisállat-hamvasztás esetén a hamvakat szintén saját ingatlanon, kell elhelyezni. Kisállat-hamvasztást vállalnak állatotthonok (pl. Rex, Noé) és állatorvosi rendelők (pl. Exo-pet) és fő tevékenységben vállalkozások (p. Animal-Tem.Hu). A hamvasztás háromféle módon történhet: napjainkban: van olyan, hogy kedvencünk más elpusztult állatokkal együtt, közös hamvasztóba kerül, és már nem tudunk egyedi hamvakat szerezni (www.kutyaelaltatas.hu), és van olyan szolgáltató is, ahol általában egyszerre több állatot szoktak hamvasztani, de elkülönítve egymástól, hogy a hamvaik ne keveredjenek össze (www.Animal-Tem.Hu) továbbá lehetőségünk van egyedenként hamvasztást kérni (pl. Rex, Exo-pet). Sok szolgáltatónál lehetőség van „mobil” hamvasztásra is, „háznál”. A hamvasztás után a hamvakat egy egyénileg kiválasztott urnába teszik.

Amennyiben a temetés mellett döntünk, jogszabály mondja ki, hogy az állattartó ingatlanán, az elhullott lófélék kivételével, legfeljebb évi 100 kg össztömegig temethetünk. Az elföldelés ott végezhető, ahol „a talajvíz legmagasabb szintje a talajszint alatt 1,5 méternél nem emelkedik magasabbra. Az elföldelést úgy kell végrehajtani, hogy a felszín alatti víz mindenkori maximális nyugalmi vízszintje és az elföldelés mélységi szintje között legalább 1 méter távolság legyen. Az elföldelés helye és a szomszédos ingatlan határvonala között legalább 1,5 méter távolságnak kell lennie.”

A jogszabály szerint azon állati eredetű melléktermékek, amelyek szállítása állategészségügyi vagy közegészségügyi kockázattal jár, a helyszínen vagy a megyei kormányhivatal készenléti tervében - helyrajzi szám szerint - megjelölt helyen a járási hivatal engedélyével és a környezetvédelmi szempontok figyelembevételével elföldelhetők.

Akárhogy is döntünk, a búcsú mindig nehéz, és „minden találkozásban benne van az elválás szomorúsága, mint ahogy minden búcsúban benne van egy kevés a találkozás öröméből.”

(Cassandra Clare)

 

Nagy Csilla LL. M.

állatvédelmi szakjogász

Budapest, 2023. november 1.

Fotó: Illusztráció

temetés