Border Collie

A Border Collie fajta eredetileg az Angol és Skót határvidékről származik. Az akkori tengernyi zöld mezőkön legelő hatalmas birknyájak mellett dolgozó kutyák nagy segítséget nyújtottak a pásztoroknak. Kitartásuknak és munkakedvüknek köszönhetően hamar az egyik legkedveltebb pásztorkutyává váltak. A fajtát hosszú időn keresztül nemesítették, de elsősorban temperamentumra és intelligenciára szelektálták őket.
Border Collie
 
Manapság bátran lehet mondani, hogy az egyik legnépszerűbb fajtává nőtte ki magát,nemcsak a reklámok, de számos film szerepek sztárja is.
Küllemét tekintve közepes testű, atletikus felépítésű, jól izmolt kutyák. Szőrük középhosszú, de vannak közöttük nem teljesen rövid szőrű egyedek is. Mindkét esetben dupla aljszőrzettel rendelkeznek.
 
Border Collie
Színüket tekintve a fekete-fehér egyedek a legismertebbek, de sokkal több színváltozatban előfordulnak, ilyen például a barna-fehér, a vörös,a kék-fehér, és a blue-merle is.
Szőrzetük folyamatos ápolást, fésülést igényel. Általában évente kétszer vedlenek, ilyenkor érdemes több alkalommal kozmetikázni őket, hogy megszabaduljanak a felesleges szőrtől.
Ez a fajta szeret elfoglalt lenni, igénylik a rendszeres,napi foglalkozást. Mivel eredetileg munkakutyák, magas energiaszinttel rendelkeznek, amit tudni kell megfelelően kezelni. A border collie kiaknázatlan, felhalmozott energiája sok bosszúsagot tud okozni. Intelligenciájuknak köszönhetően hamar tanulnak, így már egészen baba korban fogékonyak az új dolgokra, ennélfogva a korai szocializációjuk nagyon fontos.
 
Border Collie
Különböző kutyás sportokban is jeleskednek, egy jól képzett border collie kiváló versenykutya lehet, legyen szó bármilyen sportról, ők biztosan megállják a helyüket benne. A sportokon kívül is imádnak a gazdájuk kedvében járni, bármibe kezdünk is, biztosan partnerünk lesz benne a kutyánk.
 
Border Collie
Attól függetlenül,hogy nem tervezünk nagy sportkarriert kedvencünkkel,még lehet belőle szuper családi kutya, de mint már említettem, fontos kihangsúlyozni ezen fajta választásánál, hogy egy ilyen aktív fajtának le kell vezetnie az energiáit ahhoz, hogy kiegyensúlyozott legyen. A megfelelő  kezekben azonban szuper családi kutyává válhat.
 
Pinter Jenni
Shadow of the Sheen Kennel