A Chihuahua - apró testbe zárt hatalmas szív. 

 
A Chihuahua talán a legkisebb kutyafajta a világon. Eredetével kapcsolatban több teória létezik. Ősének a kicsit robosztusabb termetű Techichi-t jegyezzük amit a Maja időkből a Tolték népcsoportól ismerünk a 12. Század környékéről. Valószínűleg a Kínai vagy a Mexikói meztelen kutyákkal és többek között az Európai- Máltai Selyemkutyákkal keverve 'formáltak'.
 
Csivava
A Chihuahua, Magyarországra az 1960-as évek vége felé került. Sajnos drágasága miatt ahogy az Európai, úgy a hazai állományt sem kerülte el a felhígítás pl:  törpepincser,  papillon, pekingi palotakutya bevonásával próbálták 'életben' tartani. Csak évekkel később a külföldről behozott, valóban fajtatiszta egyedekkel lehetett a minőséget javítani. Majd szigorúan és  körültekintően szelektálva, célul tűzve az egészséges és standardnak megfelelő egyedek tenyésztésben tartását. 
 
Csivava
 
A chihuahua csodás fajta, rendkívül intelligens, figyelmes, gyorsan tanul. Ezen kívül imádnivaló, jól kezelhető, kedves, okos ugyanakkor makacs és könnyen 'feszegeti a határokat', ezért következetes nevelést igényel ugyanúgy mint bármely más fajta. Megfelelő kimozgatás, foglalkozás és gondoskodás mellett tökéletes választás, társnak, családi kutyának egyaránt. Általában kompatibilis gyerekekkel, kutyákkal, macskákkal és más háziállatokkal. Gyermekünket párhuzamosan neveljük a kiskutyával, az állatok tiszteletét és védelmét tanítva! A kiskutya az alapokat a tenyésztőtől kapja meg, ezért fontos, minél többet kérdezni, megismerni és körültekintően választani. 
 
Csivava
 
Az egészség, megfelelő küllem, karakter és idegrendszer nagyon fontos ahhoz, hogy a születendő pici eleget tegyen a fajta követelményeinek. Nagyon fontosnak tartom a leendő tulajdonos teljeskörű felvilágosítását a fajtáról, a kutyus tartásáról, (nevelés, gondoskodás, oltások, etetés,…) hogy átgondoltan és felkészülten hozzanak döntést.
 
Csivava
Hiszen 10-15 évre választunk társat akiről felelősségteljesen kell gondoskodnunk!
 
A Chihuahuák kompakt jól izmolt, zömök alkatú kutyusok. A testhossz valamivel több, mint a marmagasság. Almaformájú koponya, a stop nagyon kifejezett, a fang kezdete felett ívelt, kutaccsal vagy anélkül. Mérsékelten rövid orr. Nagy és kerek szemek, de nem kidülledő. Nagy és felfelé álló fülek. Enyhén ívelt nyak. Tömör és hengeres törzs. Egyenes felső vonal, alsó vonalon a has felhúzott. Széles és mély mellkas. Egyenes, feszes és rövid hát.  Erőteljes, egyenes és széles far. Farok: Magasan tűzött, a farktő vastag, a vége felé elkeskenyedő. Fontos, hogy a mérsékelten hosszú farkát magasra emelve hordja hajlított vagy félkörformára kerekítetten az ágyékrésszel szembe mutató véggel. Egyenes végtagok. A kanoknak két jól fejlett herével kell rendelkezniük, melyek a herezacskóban helyezkednek el.
 
Csivava

Szőrzet: csillogó és puha jó minőségű, gyenge aljszőrzettel. A rövid változatnál az egész testhez simul, gyér szőrzet engedélyezett a gégén és a hason. A nyakon és a farkon valamivel hosszabb. A hosszú változatnál legyen finom, selymes, sima, vagy enyhén hullámos gyenge aljszőrzettel, de nem lehet göndör. A fülnél, nyakon, az elülső és hátsó végtagok oldalán, a mancsokon és a farkon hosszabb. Minden szín megengedett. Kivétel a Merle és az albínó. 

Csivava

 A Chihuahua hosszú és rövid szőr esetén sem igényel bonyolult ápolást, rendszeres és alapos fésűlése elegendő. Fürdetni, csak ha szükséges.  A körmöket, ha nem kopnak megfelelően  2-3hetente vágni kell. Ha a gazdi nem tudja, állatorvos vagy kozmetikus segítségét kell kérni! 
 
Csivava
 
Mindegyikük más habitussal és egyéniséggel rendelkezik. Fontos a tenyésztő véleményét kikérni, hogy melyik kutyuska ideális választás idősebb vagy egyedül álló embernek ill családba, gyerekek mellé. A kiskutya idővel felveszi a család életritmusát. Ha egyedül van általában alszik, ha a gazdi hazaért természetesen igényli a foglalkozást.
 
Saint Simon Origins kennel - Simon Lászlóné

https://www.facebook.com/saintsimonorigins/

Csivava

Csivava