A beauceron

A beauceron egy valóban sokoldalú sport és munkakutya fajta, de ne várjunk tőle olyan vakfegyelmet, mint például egy német juhászkutyától vagy malinoistól. Könnyen tanuló, szabálytisztelő, jól vezethető fajta.

Beauceron

Szeret együttműködni, a családdal jól kommunikál, nem egygazdás, persze a falkán belül mindig van egy FŐNÖK, de a többieknek is szót fogad, ha megfelelően nevelték. Jól kijön más állatokkal, emberekkel, kitűnő partner egy kiránduláson vagy lovas túrán. Mivel nagytestű, őrző –védő ösztönökkel ellátott fajta, ezért fontos a megfelelő szocializáció növendék korában, a kontaktus idegen emberekkel – állatokkal, zajokkal, új helyzetekkel, mindez a gazdával. Kertben és lakásban egyaránt jól tartható, nyugodt, szabálytisztelő viselkedése itt is megmutatkozik.

beauceron

Ugyanakkor szüksége van a rendszeres, lehetőleg napi lemozgatásra, nagy sétákra, labdázásra. Szőrzete nem problémás, csak vedlési időben kíván alaposabb kefélést. Étvágyuk jó, méretüknek megfelelő mennyiséget fogyasztanak. Érdemes minimum növendék korban porcerősítőt adni és min. közepes minőségű tápokkal etetni, a túlzott fehérje bevitel kerülendő.

beauceron

A beauceron amellett, hogy kitűnő családi és kísérő kutya, több kutyasportban is élvezetes partner. Fő profilja a terelés, számos hazai és nemzetközi versenyen láthatunk kitűnő munkát bemutató beauceronokat, ami nem csoda, hisz ez volt eredeti munkájuk is. A terelés mellett az őrző – védő sportokat is kedvelik, a ring sport közelebb áll hozzájuk, de számtalan IPO vizsgás bocit is ismerünk.

beauceron

Agilityben, flyball-ban és frizbiben inkább a könnyebb típusok, sokszor szukák jeleskednek, de állt már dobogón Agility Világbajnokságon beauceron Francia színekben. Legújabb korunk feladata a személykereső munka, kis hazánk is számos mentőkutya vizsgás beauceronnal rendelkezik, de nem csak itthon, Németországban, Ausztriában vagy ép Skandináviában is sokan választják ezt a fajtát erre a munkára közepes termete, könnyen képezhetősége és jó orrhasználata miatt.

beauceron

Franciaországban sokszor láthatjuk nyomkövető versenyeken is a bocikat, itt is jó orrhasználatukkal jeleskednek. Egy új kutyás sport, az obedience is hódít a fajtát tartók között szerte a világon, megfelelő, pozitív megerősítéses módszerekkel itt is kitűnő munkát tudnak nyújtani!

(Forrás: http://www.franciapasztor.hu)

beauceron